Joconde cake to deser schowany w ozdobionym biszkopcie. Można o nim przeczytać więcej na zagranicznych stronach.
Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.
Ciasto ciemne:
100g margaryny
2 łyżeczki kakao
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 białka
0,5 szklanki cukru
Ciasto jasne:
3 jajka
1 szklanka mąki
2 lyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 laska wanilii
Pomysł na ... Tiramisu z sosem o smaku amaretto
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 ml wody ciepłej
180g okrągłych biszkoptów
kakao
polewa czekoladowa
ziarenka kawy ( pomadki/cukierki )
Margarynę miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy białka. Mąki przesiewamy z kakao i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do szprycy, a następnie wyciskamy szlaczek na papierze do pieczenia. Papier przekładamy na blachę, a następnie schładzamy ok 15-30 min. w lodówce. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz wanilię. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę z ciemnym ciastem i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy ok 15 min. w 180'C. Po upieczeniu ciasto szybko ściągamy z papieru do pieczenia i kroimy na mniejsze kawałki. U mnie wyszło 8 kawałków. Każdy kawałek jeszcze ciepły zwijamy, tak by boki ciasta przylegały do siebie, a następnie wkładamy, np. do szklanki i pozostawiamy na ok. 60 min. Do miseczki wsypujemy kawę oraz mniejszą saszetkę "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" i zalewamy wodą, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę z większą saszetką "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" ubijamy na sztywno. Biszkopty maczamy w sosie a następnie układamy warstwami w naszej "tubie". Na spód "tuby" wkładamy biszkopta, a na wierzch biszkopta w sosie, następnie dwie łyżki kremu Tiramisu i ponownie biszkopt namaczany w sosie i jeszcze raz dajemy dwie łyżki kremu Tiramisu. Na wierzch układamy biszkopt namaczany w sosie. Całość zawijamy w folię spożywczą, tak by nasze "tuby" się nie rozeszły i schładzamy ok 30 min. Po tym czasie posypujemy kakao oraz przyozdabiamy kleksem pozostałego kremu Tiramisu. Dodajemy kawałek czekolady, ziarnka kawy oraz możemy dorobić "uszko" zrobione z polewy czekoladowej.
KROK PO KROKU:
...BOSKI!!!... Uwielbiam tiramisu, a ten deser wygląda wspaniale!!
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda naprawdę imponująco :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńLubię takie cuda! Pięknie :)
OdpowiedzUsuń