wtorek, 19 listopada 2013

Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu

Uwielbiam Tiramisu w każdej postaci, chcąc skorzystać z " szybkiej " i gotowej wersji zakupiłam gotową mieszankę do przygotowania tego pysznego Włoskiego deseru. Długo zastanawiałam się jak podać mój miłosny deser, bowiem z Włoskiego Tiramisu to ocknij się i poderwij mnie, i zrobiłam go jako Joconde cake .

Joconde cake to deser schowany w ozdobionym biszkopcie. Można o nim przeczytać więcej na zagranicznych stronach.


Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.







 Ciasto ciemne:

100g margaryny

2 łyżeczki kakao

3/4 szklanki mąki

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 białka

0,5 szklanki cukru


Ciasto jasne:

3 jajka

1 szklanka mąki

2 lyżki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki cukru

1 laska wanilii


Pomysł na ... Tiramisu z sosem o smaku amaretto

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

150 ml wody ciepłej

180g okrągłych biszkoptów

kakao

polewa czekoladowa

ziarenka kawy ( pomadki/cukierki )



 Margarynę miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy białka. Mąki przesiewamy z kakao i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do szprycy, a następnie wyciskamy szlaczek na papierze do pieczenia. Papier przekładamy na blachę, a następnie schładzamy ok 15-30 min. w lodówce. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz wanilię. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę z ciemnym ciastem i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy ok 15 min. w 180'C. Po upieczeniu ciasto szybko ściągamy z papieru do pieczenia i kroimy na mniejsze kawałki. U mnie wyszło 8 kawałków.  Każdy kawałek jeszcze ciepły zwijamy, tak by boki ciasta przylegały do siebie, a następnie wkładamy, np. do szklanki i pozostawiamy na ok. 60 min.  Do miseczki wsypujemy kawę oraz mniejszą saszetkę "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" i zalewamy wodą, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę z większą saszetką "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" ubijamy na sztywno. Biszkopty maczamy w sosie a następnie układamy warstwami w naszej "tubie". Na spód "tuby" wkładamy biszkopta, a na wierzch biszkopta w sosie, następnie dwie łyżki kremu Tiramisu i ponownie biszkopt namaczany w sosie i jeszcze raz dajemy dwie łyżki kremu Tiramisu. Na wierzch układamy biszkopt namaczany w sosie. Całość zawijamy w folię spożywczą, tak by nasze "tuby" się nie rozeszły i schładzamy ok 30 min. Po tym czasie posypujemy kakao oraz przyozdabiamy kleksem pozostałego kremu Tiramisu. Dodajemy kawałek czekolady, ziarnka kawy oraz możemy dorobić "uszko" zrobione z polewy czekoladowej.









 KROK PO KROKU:






 

4 komentarze: