Drożdżowa drożdżówka, czyli ciasto idealne na drugie śniadanie.
Puszyste i rozpływające się w ustach. Idealne do mleka czy kakao.Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale również na kolejny dzień jest dobre ... jeśli coś zostanie ;))
ja lubię jeść na ciepło więc w kolejne dni podgrzewam ją sobie w mikrofali bądź piekarniku.
Smak zachowuje ten sam ... ;)
Drożdżówka z powidłami
- 65 g margaryny
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 25 g drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 250 g powideł
- cukier puder
Margarynę
rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy.
Drożdże kruszymy do garnuszka, wlewamy połowę mleka, dodajemy łyżkę
cukru i mąki. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól, ubite jajka z cukrem
oraz rozczyn. Całość zagniatamy, dodając powoli margarynę. Gdy ciasto
jest elastyczne i gładkie, oraz odchodzi od rąk i miski. Ciasto wkładamy
do miski i przykrywamy ściereczką, aż podrośnie. Gotowe ciasto
wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy. Smarujemy powidłami i
składamy wg. własnego upodobania. Ciasto umieszczamy w wyłożonej
papierem do pieczenia formie keksowej i pieczemy ok 40 min. w temp.
180'C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń