sobota, 9 listopada 2013

Miodowe ziemniaczki i udka



Chrupiący i bardzo smaczny pomysł na obiad.
Mięsko soczyste i delikatne z posmakiem miodu,
oraz ziemniaczki złociste w miodowej otoczce.
Polecam każdemu, kto lubi dobrze zjeść.


Miodowe ziemniaczki i udka 

Obiad dla 3 osób.

 


  • 3 udka z kurczaka
  • 6 sztuk ziemniaków
  • przyprawa do gyrosa do smaku
  • sól ziołowa do smaku
  • czosnek do smaku
  • pieprz kolorowy mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • 0,5 szklanki miodu
  • olej do smaku


Udka myjemy i oczyszczamy a następnie gotujemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 15 min. Po tym czasie udka przyprawiamy do smaku i wkładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na wierzch dajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i przyprawiamy ponownie do smaku. Całość polewamy miodem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 35 min. w temp. 180'C. Gotowe podajemy na ciepło. Smacznego !!
 




2 komentarze: