do upieczenia smacznej i bardzo puszystej drożdżówki.
Kiedy za oknem deszcz i śnieg to ta drożdżówka jest idealna.
Do tego słodkiego wypieku nadają się truskawki mrożone jak i świeże.
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
- 125 g margaryny
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 50 g drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- DODATKOWO:
- 0,5 kg truskawek
- KRUSZONKA:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g margaryny
Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przerobić, a następnie rozwałkować na wielkość blachy. Truskawki myjemy, oczyszczamy z ogonków a następnie kroimy na pół. Każdą układamy na cieście, wciskając truskawkę w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę oraz cukier mieszamy razem dłonią, dodając powoli margarynę . Gotową posypką posypujemy ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 175'C. Smacznego !!
Zapachniało latem, bo truskawki... pycha :)
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńDomowa drożdżówa - to jest to! Porwałabym te truskawy ;)
OdpowiedzUsuńsuper drożdżówka!! aż slinka cieknie na tę kruszonkę!!
OdpowiedzUsuń