Prosty i smaczny pomysł na obiad.
Wątróbka jest bardzo zdrowa i posiada wiele witamin i soli mineralnych - przede wszystkim żelazo, które wzmacnia nasze włosy.
Jest to zdecydowanie najpopularniejszy z podrobów i tani.
Pamiętać należy, że wątróbkę należy doprawiać dopiero przed podaniem,
inaczej mięsko będzie twarde.
Dodatek jabłka i ananasa wzbogaca smak, oraz sprawia, że jest bardziej soczysta.
Ja uwielbiam ją jeść z ziemniaczkami, oraz surówka z kiszonej kapusty.
Wątróbka z jabłkiem i ananasem
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 puszka ananasa
- sól i pieprz do smaku
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w piórka a następnie podsmażamy, gdy się ładnie zarumieni dodajemy wątróbkę i smażymy ok 10min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ananasa kroimy w kostkę. Jabłko w plasterki. Owoce dodajemy do wątróbki, dodajemy sok z ananasa i dusimy, aż wątróbka będzie miękka. Gotową doprawiamy do smaku. Smacznego !!
wątróbka z ananasem? ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńTak, tak :)
Usuńpolecam jest bardzo smaczna :)