Do stworzenia babeczkowych lili zainspirował mnie spacer po ogrodzie, gdzie w oczku wodnym pływały sobie piękne rozłożyste lilie wodne. Wtedy przypomniało mi się, że będąc u znajomej jadłam babeczki, które były ozdobione ryżem preparowanym kolorowym dając efekt lili, oraz z pianek jojo przeciętych po skosie i klejącą stroną barwione w kolorowym cukrze .
Babeczkowe lilie
Takie babeczki można zapakować i schować, a na pewno przydadzą się, jak będziemy chcieli przygotować jakieś szybkie smakołyki. |
- 2,5 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 sztuki żółtka,
- 250 g margaryny,
- 2 łyżki śmietany
- 1 duża puszka masy kajmakowej
- 2 łyżki śmietany 36 %
- 15 g margaryny lub masła
- płatki migdałowe do ozdoby
- perełki jadalne do ozdoby
Mąkę przesiać, dodać żółtka, cukier oraz pokrojoną w plasterki margarynę i śmietanę. Wszystko dokładnie szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i za pomocą babeczek wycinać kształty. Wyciętym kawałkiem wykładamy foremkę i pieczemy ok 15-20 min. w temp. 180'C. Upieczone wyciągamy z foremek i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masę kajmakową miksujemy razem ze śmietaną oraz margaryną na szybkich obrotach, aż do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do szprycy i napełniamy nasze babeczki. Płatkami migdałowymi dekorujemy babeczki a następnie robimy środeczek z jadalnej perełki. Gotowe babeczki schładzamy ok 15 min. Smacznego !!
wyglądają pięknie:)
OdpowiedzUsuńPięknie :)Nominuje cie do Liebster Award zapraszam po nominacje:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://asiawkuchni.blogspot.de/2013/07/nominacje-o-zachodzie-slonca.html
Dziękuję :)
Usuń