Dziś proponuję coś dla niejadka. Misio ryżowy z mięskiem, to propozycja,
na którą skusi się każdy maluszek. Fajnie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Idealne na obiadokolację.
na którą skusi się każdy maluszek. Fajnie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Idealne na obiadokolację.
Misio dla niejadka
- 2 jajka
- olej uniwersalny
- 2 garście ryżu
- pół cebuli
- 1/4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- papryka czerwona słodka do smaku
- 1 plasterek sera żółtego
- ketchup do smaku
- suszona śliwka
- pomidorek cherry
Ryż gotujemy. Następnie podsmażamy z poszatkowaną cebulką. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką i dodajemy przecier pomidorowy. Pierś z kurczaka gotujemy, a następnie mielimy lub rozgniatamy widelcem. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej uniwersalny a następnie wylewamy połowę masy jajecznej tak by powstał nam cienki omlet. Z drugą połową jajka postępujemy tak samo. Do jednego omleta wkładamy troszkę ryżu i składamy na pół tworząc poduszeczkę. Następnie z pozostałego ryżu tworzymy okrągłą główkę, podłużny brzuszek oraz dorabiamy uszka, rączki i nóżki. Z sera żółtego wycinamy dodatki, które umieszczamy na łapkach, uszkach oraz brzuszku i nosku. Ze śliwki suszonej wycinamy oczka oraz nosek. Za pomocą ketchupu dekorujemy kocyk. Dodajemy pomidorka.
Z chęcią zjadła bym takiego misia chociaż do małych dzieci już nie należę :)
OdpowiedzUsuńpiękny miś:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł przyrządzenia potrawy, która nie tylko smakuje, a będzie ładnie wyglądała właśnie dla dziecka. Spoko przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń