Zielone babeczki, zakręcone śmietankowo - miętowe.
Zielone babeczki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki likieru miętowego
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- KREM:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki likieru miętowego
- szczypta barwnika zielonego
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy likier - delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami a następnie nakładamy ciasto ok 3/4 papilotki. Pieczemy ok 15 min. w temp. 180'C. Śmietanę kremówkę ubijamy dodając cukier. Krem dzieli na pół. Do jednej części dodajemy likier miętowy i ociupinkę barwnika zielonego. Do rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką nakładamy krem. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy dwukomorowy nakładamy do jednej części biały a do drugiej zielony krem. Jeśli jednak posiadamy rękaw jednokomorowy nakładamy delikatnie krem biały a na niego nakładamy zielony. Na gotowe, upieczone babeczki wyciskamy krem. Smacznego !!
* Z przepisu wychodzi ok 30 babeczek.
Prześliczne i bardzo smakowite babeczki:)
OdpowiedzUsuńmuszę się skusić i wreszcie zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://magicznezyciemarty.blogspot.com/
ja nie umiem tak równo tej masy połozyć, sliczne :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń