Każdy z nas chyba zna ciasto " Czarny las", jest bardzo smaczne, wilgotne i szybkie.
W tradycyjnym przepisie używa się wiśni, u mnie natomiast są one zastąpione truskawkami.
Czekoladowe ciasto, skropione alkoholem i przełożone bitą śmietaną - "cud malina" w tym przypadku truskawka :)
"Czarny las" z truskawkami
Ciasto:
*
5 jajek
*
3/4 szklanki mąki
*
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
*
szczypta soli
*
3 łyżki kakao
*
1 szklanka cukru
*
1 cukier waniliowy
*
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
*
2.5 łyżeczki przyprawy do piernika
*
ok 50 ml wódki lub spirytusu
Masa:
*
truskawki mrożone lub świeże
*
czekolada
*
1 litr śmietany 36 %
*
0.5 szklanki cukru pudru
*
2 opakowania śmietan Fix"u
*
100 g margaryny lub masła
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Przesiane dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Przestudzone przeciąć na dwa blaty i skropić wódką. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan fix'y. W osobnej miseczce zmiksować masło lub margarynę, a następnie dodawać masę ciągle miksując. Masę umieścić na ok 30 min w lodówce. Truskawki pokroić w plasterki. Jeden blat biszkopta posmarować połową masy i ułożyć na nim truskawki, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Nałożyć drugą część masy. Udekorować startą na małych oczkach czekoladą. Smacznego !!
ciacho wygląda świetnie, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńna jakie wymiary blachy jest ta porcja ciasta?
OdpowiedzUsuńBlacha o wymiarach 40x25x6 cm.
Usuń