Pyszne, delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
Chyba nic więcej nie muszę pisać ;)Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
- CIASTO:
- 600g mąki
- 3 jajka
- 50g drożdży
- 125g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml mleka letniego
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- DODATKOWO:
- 400 g śliwek
- do smaku cukier puder
- KRUSZONKA:
- 4 łyżki margaryny
- 5 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki cynamonu Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładany z miski na stolnice i przerabiamy, a następnie wałkujemy ciasto i wkładamy na blachę do pieczenia ( 36x24,5 cm ). Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Połówki śliwek wykładamy na ciasto drożdżowe, wtapiając skórkę ze śliwki w cieście. Posypujemy cukrem pudrem. Przygotowujemy kruszonkę. Na stolnicy zagniatamy ciasto z margaryny, mąki, cukru oraz cynamonu. Gotową ścieramy na tarce o dużych oczkach na ciasto. Blachę wkładamy do piekarnika na ok 40 min,. w temp. 180'C. Smacznego !!
Smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń