niedziela, 14 lipca 2013

Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszne, delikatne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.
Chyba nic więcej nie muszę pisać ;)

Pyszne drożdżowe ze śliwkami i kruszonką








  • CIASTO:
  • 600g mąki
  • 3 jajka
  • 50g drożdży
  • 125g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml mleka letniego
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • DODATKOWO:
  • 400 g śliwek
  • do smaku cukier puder
  • KRUSZONKA:
  • 4 łyżki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu

    Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wykładany z miski na stolnice i przerabiamy, a następnie wałkujemy ciasto i wkładamy na blachę do pieczenia ( 36x24,5 cm ). Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Połówki śliwek wykładamy na ciasto drożdżowe, wtapiając skórkę ze śliwki w cieście. Posypujemy cukrem pudrem. Przygotowujemy kruszonkę. Na stolnicy zagniatamy ciasto z margaryny, mąki, cukru oraz cynamonu. Gotową ścieramy na tarce o dużych oczkach na ciasto. Blachę wkładamy do piekarnika na ok 40 min,. w temp. 180'C. Smacznego !!







1 komentarz: