i ja ją wykonam. To była moja pierwsza Pavlova, ale już wiem, że nie ostatnia.
Fantastyczny smak bezy chrupiącej z zewnątrz i pianki w środku.
Smak podkreśla bita śmietana z owocami. Ja użyłam kwaśnych wiśni i słodkich czereśni.
Pavlova w duecie
Beza jest średnicy 24cm. |
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru drobnego trzcinowego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g czereśni
- 100 g wiśni
- 400 g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudruBiałka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce cukru i miksujemy ok 2 min., czynność powtarzamy, aż skończy nam się cukier. Kiedy mamy sztywną i błyszczącą pianę dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg np. od talerza lub dna tortownicy. Pianę wykładamy na papier ( brzegi ciasta dawałam wyższe niż środek, tak by później w to wgłębienie dodać owoce ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Po wsadzeniu ciasta, temperaturę zmniejszamy do 120'C i tak suszymy przez 120 min. Po upływie tego czasu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i suszymy jeszcze do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotową wykładamy na bezę. Ozdabiamy wiśniami i czereśniami. Smacznego !!
KILKA RAD:
* Białka powinny być w temperaturze pokojowej, dzięki czemu szybciej się ubijają.
* Rózgi z miksera jak i misa powinny być suche.
* Jeśli wleje nam się troszkę żółtka do białek, musimy żółtko całkowicie usunąć.
* Beza powinna być suszona a nie pieczona, dlatego robimy ją wtedy kiedy mamy czas.
* Jeśli chcemy by nasza beza była biała, przykrywamy ją po ok 20 min. folią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz