Pyszne ciasto na delikatnym biszkoptowym spodzie,
z jabłkami i kremem czekoladowym.
Idealne do kawusi.
Jabłecznik z kremem czekoladowym
- Ciasto :
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Jabłka :
- 1 kg jabłek kwaśnych
- 1,5 szklanki soku jabłkowego
- 2 budynie waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 sztuki cytryny
- Krem :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- kieliszek wódki
- 1 margaryna 200g.
- cukier waniliowy
- 2 czekolady gorzkie lub deserowe
- 1 łyżka mleka
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
dodawać po łyżce cukru, a na koniec żółtka. Mąki przesiać dodać proszek
do pieczenia oraz cukier waniliowy. Gotowe ciasto wylać na blachę i piec
ok 20 - 25 min w temp. 170°C. Jabłka umyć, a następnie obrać i wyciąć
gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Włożyć do garnka, dodać 0,5 szklanki soku i cukier. Gotować ok 10 min,
co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zmniejszyć ogień. Budynie
rozrobić w pozostałym soku jabłkowym. Dodać do jabłek i delikatnie
mieszać. Gotową masę nałożyć na ciasto. Pozostawić do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Pozostawiamy
do przestygnięcia. Jajka, cukier, cukier waniliowy ubijamy na parze.
Pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy, a następnie dodajemy
masę jajeczną i ciągle miksując wlewamy czekoladę, a na koniec wódkę.
Powstały krem wkładamy do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie nakładamy
na jabłka i ponownie schładzamy. Do dekoracji posypujemy czekoladową
posypką. Smacznego !!
wygląda pysznie:) bardzo lubię ciasta z jabłkami:D
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki, ten wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń