Nic tak nie smakuje jak własny, łatwy wypiek.
Domowa pizza to nie tylko smaczne danie, ale i zdrowsze.
Własne dodatki sprawią, że jej smak się wzbogaci.
Domowa pizza z własnymi dodatkami
- CIASTO:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 60 g margaryny
- 100 ml mleka
- 25 g drożdży
- szczypta soli
- koncentrat pomidorowy lub domowy sos pomidorowy
- ok 20 dag mortadeli
- 2 cebule
- ok 20 dag sera żółtego gołda
- 1 duży pomidor
- 1 duży ogórek kiszony
- ok 6 plasterków sera żółtego emmentaler
- zioła prowansalskie do smaku
- bazylia do smaku
- oregano do smaku
Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko
podgrzewamy. Drożdże rozdrabniamy a następnie dodajemy łyżkę cukru oraz
mąki i zalewamy połową mleka. Mieszamy do połączenia się składników i
odkładamy w ciepłe miejsce. Pozostały cukier miksujemy z jajkami do
białości. Do mąki dodajemy zmiksowane jajka, rozczyn, szczyptę soli oraz
mleko i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie
elastyczne i gładkie oraz będzie odchodziło od ścianki miski i rąk.
Gotowe ciasto odkładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 60
min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto wykładamy na stolnice
podsypana mąką i przerabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt -
wg formy do pieczenia ( wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia".
Na gotowe ciasto nakładamy koncentrat pomidorowy lub sos i
rozsmarowujemy. Mortadelę kroimy w plasterki i nakładamy na ciasto.
Następnie cebulę kroimy w piórka i posypujemy ciasto. Ser żółty ścieramy
na tarce o małych oczkach i nakładamy dokładnie na naszą pizzę.
Pomidora i ogórka kroimy w plasterki - układamy na pizzy. Na wierzch
układamy plasterki sera żółtego emmentaler. Całość przyprawiamy do
smaku. Gotową pizzę umieszczamy w piekarniku na ok 20 min. w 180'C.
Smacznego !!
|
Pizza idealnie smakuje z innymi dodatkami
|
taka jest najlepsza:) już od dłuższego czasu robimy pizze w domu zamiast zamawiać gotowej, wiem co mam na pizzy i jest dużo zdrowsza:)
OdpowiedzUsuńjakie wsyzło ciasto? uginało się? czy chrupiące?
OdpowiedzUsuńjestem na tropie idealnego ciasta :D
Ciasto jest delikatne i miękkie.
UsuńGdy podnosimy kawałek, ugina się w łuk, jak tradycyjna pizza.