Dzięki andrutom ciasto łatwo można sobie chwycić w ręce.
Jest miękkie i smaczne, a do tego pięknie się prezentuje.
Ciasto cynamonowe w andrucie
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 250 ml mleka
- 2 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cynamonu mielonego
- CIASTO Z MAKIEM:
- 5 białek
- 6 łyżek cukru
- 0,5 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki
- 2 kieliszki rumu
- KREM :
- 1 l śmietany kremówki 30 lub 36%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 śmietan fix'y
- 2 wafle andrutowe
- dżem z czarnej porzeczkiMargarynę ubić z brązowym cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na koniec wlać mleko. Zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na pół i wylać na dwie blaszki ( 36x24 cm.) Piec ok 25-30 min w temp. 180'C Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać mak. Delikatnie dodać do piany i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać jeszcze rum i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na tą samą blaszkę i piec ok 20 min w temp. 180'C. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz śmietan fix'y. Wafle smarujemy dżemem i na waflu umieszczamy ciasto cynamonowe. Masę dzielimy na pół i nakładamy na ciasto cynamonowe, a następnie umieszczamy ciasto bezowe i przykrywamy drugą częścią ciasta cynamonowego. Delikatnie dociskamy by wyrównać ciasto i schładzamy ok godziny. Smacznego !!
Ciasto bardzo łatwo się kroi. |
Piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na ciasto herbaciane
świetnie wygląda:) przepisu zapisuję na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuń