poniedziałek, 8 lipca 2013

Ciasto cynamonowe w andrucie

Pyszne ciasto cynamonowe, z lekkim posmakiem rumu.
Dzięki andrutom ciasto łatwo można sobie chwycić w ręce.
Jest miękkie i smaczne, a do tego pięknie się prezentuje.



Ciasto cynamonowe w andrucie




  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 250 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cynamonu mielonego
  • CIASTO Z MAKIEM:
  • 5 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • 2 kieliszki rumu
  • KREM :
  • 1 l śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 śmietan fix'y
  • 2 wafle andrutowe
  • dżem z czarnej porzeczki


    Margarynę ubić z brązowym cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na koniec wlać mleko. Zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na pół i wylać na dwie blaszki ( 36x24 cm.) Piec ok 25-30 min w temp. 180'C Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać mak. Delikatnie dodać do piany i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać jeszcze rum i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na tą samą blaszkę i piec ok 20 min w temp. 180'C. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz śmietan fix'y. Wafle smarujemy dżemem i na waflu umieszczamy ciasto cynamonowe. Masę dzielimy na pół i nakładamy na ciasto cynamonowe, a następnie umieszczamy ciasto bezowe i przykrywamy drugą częścią ciasta cynamonowego. Delikatnie dociskamy by wyrównać ciasto i schładzamy ok godziny. Smacznego !!



Ciasto bardzo łatwo się kroi.




2 komentarze:

  1. Piękne ciasto :)
    Zapraszam do mnie na ciasto herbaciane

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:) przepisu zapisuję na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń