Pyszne i zdrowe ciasteczka zbożowe, które nie tylko sprawdzą się do szkoły czy też pracy,
ale i na letni piknik. Ciasteczka można kroić na kawałki jakie chcemy i jakie lubimy.
Idealne do mleka, czy soku.
A najważniejsze, że mają mało kalorii ;)
ale i na letni piknik. Ciasteczka można kroić na kawałki jakie chcemy i jakie lubimy.
Idealne do mleka, czy soku.
A najważniejsze, że mają mało kalorii ;)
- 100 g margaryny
- 2 szklanki otrębów
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 2 szklanki łuskanego słonecznika
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru brązowego
- 0,5 szklanki miodu
- szczypta soli
- 1 szklanka sezamu
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
Formę 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki migdałowe oraz słonecznik podprażyć na suchej patelni, do lekkiego zarumienienia. Dodać kokos i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Margarynę, miód, cukier podgrzewać do roztopienia. Nie doprowadzać do zagotowania. Dodać sól oraz uprażone migdały.Orzechy posiekać drobno i dodać. Wymieszać, aż składniki się połączą i dodać płatki owsiane oraz otręby, sezam i żurawinę. Wszystko ponownie zamieszać i wyłożyć na formę. Pozostawić do przestygnięcia, a następnie przyciskać dłońmi tak by była gładka powierzchnia. Piec ok 20 min w temp. 170'C. Gotowe pozostawić do przestygnięcia a następnie pokroić wg upodobań. Smacznego !!
Wyglądają wspaniale. Uwielbiam takie ciasteczka.
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają małe kwadraciki:)
OdpowiedzUsuńMało kalori ?? 1 szklanka cukru i pol szklanki miodu?
OdpowiedzUsuńCukier brązowy i miód wzbogacają smak
Usuń