wtorek, 25 czerwca 2013

Ciasteczka zbożowe

Pyszne i zdrowe ciasteczka zbożowe, które nie tylko sprawdzą się do szkoły czy też pracy,
ale i na letni piknik. Ciasteczka można kroić na kawałki jakie chcemy i jakie lubimy.
Idealne do mleka, czy soku.
A najważniejsze, że mają mało kalorii ;)



  • 100 g margaryny
  • 2 szklanki otrębów
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 0,5 szklanki miodu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka sezamu
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich

Formę 23x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki migdałowe oraz słonecznik podprażyć na suchej patelni, do lekkiego zarumienienia. Dodać kokos i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Margarynę, miód, cukier podgrzewać do roztopienia. Nie doprowadzać do zagotowania. Dodać sól oraz uprażone migdały.Orzechy posiekać drobno i dodać. Wymieszać, aż składniki się połączą i dodać płatki owsiane oraz otręby, sezam i żurawinę. Wszystko ponownie zamieszać i wyłożyć na formę. Pozostawić do przestygnięcia, a następnie przyciskać dłońmi tak by była gładka powierzchnia. Piec ok 20 min w temp. 170'C. Gotowe pozostawić do przestygnięcia a następnie pokroić wg upodobań. Smacznego !!

4 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale. Uwielbiam takie ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają małe kwadraciki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mało kalori ?? 1 szklanka cukru i pol szklanki miodu?

    OdpowiedzUsuń