Rolada to smaczne i
ładnie prezentujące się zakręcone ciasto, które wielu osobą wydaje się
trudne i skomplikowane. Jednak tak nie jest. Sekretem rolady jest
umiejętne zwinięcie, jeszcze ciepłej, wilgotnej rolady, w mokrą
ściereczkę, wtedy nie połamie się i łatwo rozwinie. Można wykonać ją z
wielu rodzajów ciast - jednak najpopularniejsza to biszkoptowa. Ja
polecam prócz biszkoptowej również bezową, drożdżową oraz waflową.
Dziś zachęcić Was chcę do wypróbowania wspaniałej i delikatnej bezowej rolady z owocami i bitą śmietaną. Rolada jest lekko gumowa dzięki czemu łatwo się zwija, nie powoduje pękania.
Owoce jak i krem można zmieniać, dzięki czemu jej smak będzie zaskakiwał nas ciągle.
Dziś zachęcić Was chcę do wypróbowania wspaniałej i delikatnej bezowej rolady z owocami i bitą śmietaną. Rolada jest lekko gumowa dzięki czemu łatwo się zwija, nie powoduje pękania.
Owoce jak i krem można zmieniać, dzięki czemu jej smak będzie zaskakiwał nas ciągle.
Rolada bezowa
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- 400 g śmietany kremówki
- 1 opakowanie Śmietan Fix'u
- 250 g truskawek
- cukier puder
- margaryna do smarowania formy
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Formę do pieczenia posmarować margaryną, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140°C. Gotową pozostawić, aż przestygnie. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem Śmietan Fix'u. Truskawki dokładnie umyć, poodcinać szypułki a następnie pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami. Smacznego !!
Upieczoną roladę odkładam na kratę na ok 3 min. |
pięknie wyszła:)
OdpowiedzUsuńa mnie właśnie zawsze zastanawia jak zwinąć taką bezową roladę, ja zwykle robię biszkoptową :) wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńta rolada już od dawna za mną chodzi, muszę ją w końcu zrobić, rewelacyjna
OdpowiedzUsuńRobiłam ją po raz drugi i nadal nie wychodzi ;((((
OdpowiedzUsuńA gdzie pojawia się problem ?
Usuńrobilam ja juz kilka razy na poczatku mialam problem ze zwinieciem bo za dlugo ja pozostawilam i mi stwardla ale nastepne zwijalam po ok 3 min od wyciagniecia z piekarnika i wychodzily rewelacyjne
OdpowiedzUsuń