Postanowiłam założyć bloga i dzielić się swoimi sprawdzonymi przepisami.
Co prawda daleko brakuje mi do ideału zdjęć, ale mam nadzieję, że z czasem to się zmieni.
Moim pierwszym wpisem będzie ciasto, które urzekło moich najbliższych.
Piernikowy tort Królewski
- 2 opakowania ciasta Piernik Królewski ( ok. 750g.)
- 4 jajka
- 500 ml oleju
- 200 ml mleka
- 1 krem do tortów o smaku czekoladowy
- 1 krem do tortów o smaku ajerkoniakowy
- 600 ml mleka
- 200 g margarynyDo miski wsypujemy dwa opakowania ciasta „Piernik Królewski”. Dodajemy
jajka, mleko oraz olej i miksujemy, aż składniki się dokładnie połączą
ze sobą. Gotowe ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną formy tortowej o
średnicy 24 cm. Pieczemy w temp. 180’C ok 60 min. Do tzw. suchego
patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie
dzielimy na dwa płaty. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie
serduszka wycinamy wzorek. By serduszko ładnie nam wyszło musimy
foremką zatoczyć okrąg wycinając najpierw ze spodniej części szpic serca
„v” trzymając za górną część foremki. Następne w górnym płacie
wycinamy brzuszki serduszka czyli odwracamy foremkę do góry nogami
trzymając tym razem za „v” i zataczamy okrąg ponownie, zachowując taki
sam odstęp od brzegów jak w dolnym płacie ciasta. Musimy pamiętać by
paluszkami zaznaczać głębokość wycinania, tak by wyszło nam ładne, pełne
serce po złożeniu. W miejsce wycięte nakładamy krem do tortów o smaku
ajerkoniakowym. Do 300 ml mleka wsypujemy krem i miksujemy, na
najwyższych obrotach zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a
następnie dodajemy miękką margarynę i miksujemy. Gotowy krem schładzamy
ok 10 min. po czym napełniamy nim tort. Delikatnie składamy.
Przygotowujemy kolejny krem do tortów, tym razem o smaku czekoladowym.
Ponownie wlewamy do miseczki 300 ml mleka i wsypujemy zawartość torebki z
kremem. Miksujemy. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z
końcówką gwiazdki i za pomocą okrężnych ruchów wyciskamy różyczki, jedna
obok drugiej. Tak pokrywamy całe ciasto. Gotowy tort umieszczamy na ok
30-60 min. w lodówce. Smacznego !!
* Do tortu można użyć piernika przygotowanego z własnego sprawdzonego przepisu, albo biszkopta, lecz musi on być mniej puszysty, tak by łatwiej wycinało nam się kształt serca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz