czwartek, 13 czerwca 2013

Mała czarna z cukrem

... czyli pracochłonne, ale pyszne ciasteczko. Polecam takie ciasteczko dzielić na dwie osoby. Jest dość słodkie przez masę lukrową.
Masa cukrowa z przepisu wychodzi elastyczna, dzięki czemu z łatwością możemy ją rozwałkować. Idealna również na tort.

Mała czarna z cukrem ...



  • Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 aromat rumowy
  • Masa lukrowa:
  • 70 ml wrzącej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżeczek glukozy w proszku
  • 5 szklanek cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Polewa:
  • 30 g margaryny
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżki mleka

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka i chwilkę miksować. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać a następnie delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Gotowe ciasto wylać do mini obręczy tortowych o średnicy ok 10 cm. Piec ok 20 min w temp. 180'C. Upieczone, ostudzone, przekroić na 2 części. ( Jeżeli ciasto urosło nam tzw muffinka tworząc grzybka - ścinamy wierzch, tak by wyrównać ). Miękkie masło miksujemy na puch, dodając cukier puder, a na końcu aromat. Gotowe schładzamy w lodówce. Schłodzoną masą przekładamy biszkopt, oraz smarujemy boki. Do wrzącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy, by się rozpuściła. Gdy się rozpuści dodajemy glukozę i ponownie mieszamy. Szklankę cukru pudru wysypujemy na wysmarowany olejem blat i dodajemy po łyżeczce wcześniej przygotowanej wody. Zagniatamy, dosypując i dolewając po łyżeczce wody. Gotowa masa powinna być elastyczna i gładka. Ja zazwyczaj zagniatam ok 30-45 min. Gotową masę rozwałkowujemy, a następnie wycinamy paski na wysokość ciasta u mnie 12 cm + 1 cm by wlać polewę. Takim paskiem owijamy ciasto lekko dociskając i naciągając masę tak by ładnie pokryła boki ciasta, tworząc filiżankę. Kiedy już mamy gotowe wszystkie filiżaneczki, dorabiamy uszka. Kawałek paska składamy a następnie rolujemy i tworzymy ucho filiżanki. Białko mieszamy z cukrem pudrem i takim lukrem kleimy uszko - chwilę trzymamy, by się przykleiło. Margarynę rozpuszczamy z kakao i mlekiem, ciągle mieszając aż powstanie polewa. Można dodać ciut więcej mleka w zależności od kakaa i otrzymanej konsystencji polewy. Przestudzić, w zimnej wodzie. Wlewać powoli na ciasto, tak by nie wylało się poza naszą filiżankę. Z lukru zrobić kosteczki, imitując np. cukier i wtopić w polewę. Gotowe schłodzić. Smacznego !!


Masę cukrową można barwić, dodając barwniki spożywcze.
Najlepsze do barwienia są barwniki w proszku lub w żelu.

1 komentarz: