sięgając po zimne napoje, lub po lody.
Jeśli, ktoś lubi to drugie ... czyli lody i uwielbia ciasta to zapraszam na
czekoladową babkę lodową.
Czekoladowa babka lodowa
Babkę można mrozić. |
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g margaryny
- 1 kg lodów śmietankowych
- lukier kolorowy - zielony
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod
koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować
do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki,
wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30
min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do
przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za
pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu.
Nakładamy loda i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na
wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego
!!
Fantastyczny pomysł, idealny letni deser :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Muszę spróbować w te gorące dni. Lodowa babka brzmi idealnie, a smakuje na 100% jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuń