piątek, 14 czerwca 2013

Nadziane misie

Dziś zaprosić Was chcę na bardzo smaczne i puszyste misie z nadzieniem z sera białego. Oczywiście nadzienie można zmieniać np. z masą orzechową czy owocami. Delikatne ciasto drożdżowe sprawia, że misie znikają jeszcze ciepłe.


Jedno jest pewne ... dzieci na pewno się skuszą na misia z niespodzianką.


Nadziane misie




  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 50g drożdży
  • 125g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka letniego
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 300g sera
  • 1 jajko
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 3g margaryny rozpuszczonej
  • goździki, bądź też rodzynki
  • białko jaja

    Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy budyń i rozpuszczoną letnią margarynę. Chwilkę miksujemy. Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować na ok 2 mm. i za pomocą szklanki powycinać koła. Na jeden kawałek ciasta nakładamy łyżkę sera i sklejamy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Z pozostałego ciasta wycinamy kieliszkiem koła a następnie przecinamy je na pół i otrzymujemy uszy. Kilka zostawiamy na nosem, lekko je spłaszczamy i za pomocą noża wycinamy usta. Gotowe podrośnięte bułeczki układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i smarujemy białkiem. Za pomocą białka doklejamy uszka i nosek. Wbijamy goździki jako oczy i umieszczamy w piekarniku na ok 20 min w temp. 180'C. Smacznego !!


    * Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.
Na zdjęciu bułeczki z goździkami, dzięki którym bułeczki pięknie pachną.
Dla dzieci polecam rodzynki.

1 komentarz:

  1. Jak słodko wyglądają! Musiały być pyszne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie, Kamila.

    OdpowiedzUsuń