sobota, 15 czerwca 2013

Medove rezy

Czeskie ciasto Medove rezy - czyli miodowe ciasto z masą grysikową pod czekoladową polewą. Ciasto bardzo często gości na weselnych stołach. Jest łatwe i smaczne dzięki czemu, każdy może sobie je samodzielnie przygotować.

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.


  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • Masa:
  • 12 łyżek grysiku ( kaszy mannej )
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

    Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, sodę, dodajemy żółtka śmietanę oraz miód i margarynę. Z podanych składników nagniatamy szybko ciasto. Gotowe gładkie ciasto umieszczamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy grysik, cały czas mieszamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do przestygnięcia. By nie powstał kożuch na grysiku na grysik kładziemy folię. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy po łyżce grysiku. Gotową masę schładzamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Blachę do pieczenia posypujemy mąką a następnie wkładamy ciasto. Ciasto można dodatkowo nakłuć widelce. Pieczemy każdy płat ciasta osobno ok 15 min w temp. 180'C, aż się ładnie zarumieni. Ciasto składamy - ciasto połowa masy grysikowej, ciasto, powidła śliwkowe, ciasto pozostała masa grysikowa i ciasto. Całość polewamy polewą. Smacznego !!


4 komentarze:

  1. Super, uwielbiam to ciasto i kojarzy mi się z dzieciństwem :) Zapraszam do udziału w akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kuchnia-czeska oraz na naszego bloga http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/ gdzie można znaleźć wiele przepisów kuchni czeskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, będę musiała wypróbować Pani przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już zabieram się do przygotowywania takiego ciacha! Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń