Smaczne, kruche rureczki z bitą śmietaną.
Przepis na nie znalazłam w zeszycie jeszcze babci ... jest on często wykorzystywany
w moim domu, jak i przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Przepis na nie znalazłam w zeszycie jeszcze babci ... jest on często wykorzystywany
w moim domu, jak i przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Pokoleniowe rureczki z bitą śmietaną
·
250 g margaryny
·
0,5 szklanki
cukru
·
250 g śmietany
·
szczypta soli
·
1 sztuka laska
wanilii
·
do smaku cukier
gruby
·
0,5 litra śmietany
kremówki
·
1 łyżka cukru pudru
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem, następnie dodajemy cukier, śmietanę oraz sól i wanilię. Wszystko dokładnie szybko zagniatamy na jednolite gładkie ciasto.
Ciasto zawijamy w folię aluminiową i schładzamy ok 60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko i kroimy na paseczki szerokości ok 1,5 cm. Każdy paseczek ciasta nawijamy na rurkę wcześniej nasmarowaną margaryną i obtaczamy w cukrze.
Rureczki układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok 15 min w temp. 200'C na złoty kolorek. Upieczone pozostawić do przestygnięcia a następnie ściągnąć z foremek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rureczki. Smacznego !!
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę i siekamy nożem, następnie dodajemy cukier, śmietanę oraz sól i wanilię. Wszystko dokładnie szybko zagniatamy na jednolite gładkie ciasto.
Ciasto zawijamy w folię aluminiową i schładzamy ok 60 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko i kroimy na paseczki szerokości ok 1,5 cm. Każdy paseczek ciasta nawijamy na rurkę wcześniej nasmarowaną margaryną i obtaczamy w cukrze.
Rureczki układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok 15 min w temp. 200'C na złoty kolorek. Upieczone pozostawić do przestygnięcia a następnie ściągnąć z foremek.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rureczki. Smacznego !!
świetny pomysł:) jako dziecko się zajadałam rurkami, a teraz to ja nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłam.
OdpowiedzUsuńPodobne rurki robiłam na początku mojej kariery z blogowaniem
OdpowiedzUsuńPyszności
Mniam, uwielbiam takie rurki, ja końce maczam jeszcze w rozpuszczonej czekoladzie, a śmietankę ostatnio w lidlu kupuję, szybko się ubija :)
OdpowiedzUsuńna jakie rurki nawijasz to ciasto?
OdpowiedzUsuńCiasto nawijam na rurki metalowe :
Usuńdługość foremki to ok 12,5cm
średnica przy grubszym końcu to ok 3cm
średnica przy węższym końcu to ok 1,5cm