poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pluszki czyli bułeczki rosyjskie

Dania rosyjskie są bogate i wysokokaloryczne. W pierwszej połowie XIX wieku na dworze carskim zapadł zwyczaj podawania dań w kolejności jedne po drugich. Po posiłku spożywana była herbata przygotowana z gęstą konfiturą.
Ja zapraszam was do spróbowania Pluszki, czyli właśnie drożdżowych bułeczek z nadzieniem z maku oraz cynamonu.

Pluszki czyli bułeczki rosyjski


  • 500 g mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • 50 g drożdży
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • DODATKOWO:
  • mak
  • cynamon
  • cukier
  • 100 g margaryny


Drożdże wkruszyć do garnuszka, dodać po dwie łyżki mąki i cukru oraz zalać pół do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać majonez, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz pozostałe mleko i rozczyn. Całość dokładnie zagnieść na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i przerobić. Następnie podzielić ciasto na ok. 14 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt a następnie posmarować rozpuszczoną margaryną, posypać cukrem a następnie makiem, bądź też cynamonem. Zwinąć w rulonik i po środku naciąć tak by dało się przełożyć boki ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp. 190'C.  Smacznego !!




2 komentarze:

  1. Brzmi i wygląda wspaniale! Przepis z pewnością wykorzystam ku wielkiej radości mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń