Ja zapraszam was do spróbowania Pluszki, czyli właśnie drożdżowych bułeczek z nadzieniem z maku oraz cynamonu.
Pluszki czyli bułeczki rosyjski
- 500 g mąki
- 2 łyżki majonezu
- 50 g drożdży
- 125 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 200 ml mleka
- cukier waniliowy
- DODATKOWO:
- mak
- cynamon
- cukier
- 100 g margaryny
Drożdże wkruszyć do garnuszka, dodać po dwie łyżki mąki i cukru oraz zalać pół do połowy mlekiem i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać majonez, rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz pozostałe mleko i rozczyn. Całość dokładnie zagnieść na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i przerobić. Następnie podzielić ciasto na ok. 14 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt a następnie posmarować rozpuszczoną margaryną, posypać cukrem a następnie makiem, bądź też cynamonem. Zwinąć w rulonik i po środku naciąć tak by dało się przełożyć boki ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp. 190'C. Smacznego !!
Brzmi i wygląda wspaniale! Przepis z pewnością wykorzystam ku wielkiej radości mojego męża :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuń