wtorek, 18 czerwca 2013

Przekładana kostka cappuccino

Smaczne ciasto biszkoptowe z posmakiem kawy i delikatna nutką alkoholu.
Każdy, kto raz spróbuje powróci kolejny raz do tego przepisu.

Przekładana kostka cappuccino



  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT JASNY:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NAPAR KAWOWY
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki cukru pudru - lub do smaku
  • 2 łyżki amaretto
  • KREM:
  • 1 litr śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1 śmietan-fix
  • kakao do przyozdobienia

    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy drugi biszkopt tym razem jasny. Czynność więc powtarzamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciemny biszkopt kroimy wzdłuż na dwa płaty ciasta i kropimy spirytusem. Wrzącą wodę wlewamy do miseczki dodajemy kawę rozpuszczalną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy likier amaretto i ponownie mieszamy. Gotową kawą nasączamy biszkopt jasny. Śmietanę 30% ubijamy na niskich obrotach, aż będzie sztywna, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz śmietan - fix. Składamy ciasto: Płat biszkopta kakaowego, 1/3 kremu śmietankowego, biszkopt jasny nasączony kawą oraz ponownie 1/3 kremu i przykrywamy kolejnym płatem kakaowym oraz pozostałym kremem. Całość posypujemy kakao do smaku. Ciasto schładzamy ok 4h. Smacznego !!

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień,
kiedy warstwy się "przegryzą".

1 komentarz: