poniedziałek, 17 czerwca 2013

Pasiasty galaretkowiec


Wspaniałe, delikatne ciasto galaretkowe.
Idealne na letnią pogodę, kiedy za oknem 30'C.
Deser ten zasmakuje każdemu, kto lubi galaretki.
Smaki / kolory można zmieniać wg własnych upodobań,
dzięki czemu ciasto zachwyci każdego.
Ciasto, wystarczy lekko obkroić od brzegów
formy a następnie można kroić,
z łatwością wychodzi, nie przykleja się.
Należy jednak pamiętać by zaczynać od wylania mleka.


  • 2 litry mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 cukry waniliowe
  • 80g żelatyny spożywczej
  • 8 galaretek ( mogą być po dwie te same albo każda w innym kolorku)
    Mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W 500 ml ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie wlewamy do mleka i delikatnie mieszamy. 1,5 szklanki mleka wlewamy do formy o wymiarach 26x35,5 cm. i wstawiamy do lodówki. ( Ja ustawiłam lodówkę na 4'C i potrzebowałam tylko 15 min, by galaretka zastygła ). Pozostałe mleko w garnku przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na piecu by było w cieple. Przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy jedną galaretkę w 1,5 szklanki ugotowanej wody i pozostawiamy do przestygnięcia a następnie wylewamy na białą galaretkę i ponownie schładzamy. Czynność powtarzamy aż do skończenia się mleka i galaretek. Jeśli mleko nam zgęstnieje podgrzewamy chwilkę, ciągle mieszając. Proponuję rozpuszczać po dwie galaretki będzie szybciej. Smacznego !! Ciasto, wystarczy lekko obkroić od brzegów formy a następnie można kroić, z łatwością wychodzi, nie przykleja się, Należy jednak pamiętać by zaczynać od wylania mleka.Smacznego !!



6 komentarzy:

  1. Taki śliczny, a taki prosty... A do tego lekki i słodziutki. Super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku...jakie to śliczne!Musi być pyszne!

    Miłego wieczoru,

    A.

    OdpowiedzUsuń
  3. już od dawna mam ochotę je zrobić, za każdym razem zachwyca mnie swoim wyglądem :) cudne!

    OdpowiedzUsuń
  4. super ten pasiak:) jak zrobię sama to dam znać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze podziwiałam takie galaretki w sklepie. Teraz chętnie zrobię sama. Dzięki za przepis :))

    OdpowiedzUsuń