Wspaniałe, delikatne ciasto galaretkowe.
Idealne na letnią pogodę, kiedy za oknem 30'C.
Deser ten zasmakuje każdemu, kto lubi galaretki.
Smaki / kolory można zmieniać wg własnych upodobań,
dzięki czemu ciasto zachwyci każdego.
Idealne na letnią pogodę, kiedy za oknem 30'C.
Deser ten zasmakuje każdemu, kto lubi galaretki.
Smaki / kolory można zmieniać wg własnych upodobań,
dzięki czemu ciasto zachwyci każdego.
Ciasto, wystarczy lekko obkroić od brzegów formy a następnie można kroić, z łatwością wychodzi, nie przykleja się. Należy jednak pamiętać by zaczynać od wylania mleka. |
- 2 litry mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 cukry waniliowe
- 80g żelatyny spożywczej
- 8 galaretek ( mogą być po dwie te same albo każda w innym kolorku)
Mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W 500 ml ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie wlewamy do mleka i delikatnie mieszamy. 1,5 szklanki mleka wlewamy do formy o wymiarach 26x35,5 cm. i wstawiamy do lodówki. ( Ja ustawiłam lodówkę na 4'C i potrzebowałam tylko 15 min, by galaretka zastygła ). Pozostałe mleko w garnku przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na piecu by było w cieple. Przygotowujemy galaretki. Rozpuszczamy jedną galaretkę w 1,5 szklanki ugotowanej wody i pozostawiamy do przestygnięcia a następnie wylewamy na białą galaretkę i ponownie schładzamy. Czynność powtarzamy aż do skończenia się mleka i galaretek. Jeśli mleko nam zgęstnieje podgrzewamy chwilkę, ciągle mieszając. Proponuję rozpuszczać po dwie galaretki będzie szybciej. Smacznego !! Ciasto, wystarczy lekko obkroić od brzegów formy a następnie można kroić, z łatwością wychodzi, nie przykleja się, Należy jednak pamiętać by zaczynać od wylania mleka.Smacznego !!
Taki śliczny, a taki prosty... A do tego lekki i słodziutki. Super ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńJejku...jakie to śliczne!Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru,
A.
już od dawna mam ochotę je zrobić, za każdym razem zachwyca mnie swoim wyglądem :) cudne!
OdpowiedzUsuńsuper ten pasiak:) jak zrobię sama to dam znać:)
OdpowiedzUsuńCzekam na recenzję :)
UsuńZawsze podziwiałam takie galaretki w sklepie. Teraz chętnie zrobię sama. Dzięki za przepis :))
OdpowiedzUsuń