niedziela, 22 grudnia 2013

Cytrynowa karpatka


Jeśli masz dość typowej karpatki polecam spróbować cytrynowej fantazji.
Karpatka ma orzeźwiający smak. Jest bardzo smaczna.


Cytrynowa karpatka





  • 150 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 ml mleka
  • 150g margaryny
  • 2 budynie cytrynowe
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier puder do posypania


600 ml mleka i cukier zagotować. Do 200 ml mleka dodać budynie i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i mieszać, aż zgęstnieje. Gotowy pozostawić do przestygnięcia. Margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu a następnie wstawić do lodówki. W garnku zagotować szklankę wody, dodać margarynę i rozpuścić. Dodać mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od garnka. Pozostawić do przestygnięcia. Do zimnego ciasta dodać jajka oraz proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto podzielić na pół a następnie wyłożyć na blachę ok 40x25cm . Piec w temp. 200'C ok 25 min. Wystudzone płaty ciasta przekładamy przygotowanym kremem cytrynowym. Posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy w lodówce ok 2h. Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz