Można ozdobić je cukrem pudrem jak i lukrem.
Pierniczki bez leżakowania
Z przepisu wychodzi ok 16 -18 sztuk. |
3/4 szklanki cukru
200 g śmietany 18%
2,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
1 duże jajko
cukier puder do smaku
Śmietanę, cukier oraz jajko miksujemy, dodając powoli przesianą mąkę z sodą oraz kakao i przyprawę do piernika. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Ręce zwilżamy wodą a następnie bierzemy w dłoń ciasto tak na wielkość orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy ok 10-13 min. w temp. 200'C. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz