niedziela, 8 grudnia 2013

Domowe tradycyjne pączki


Chyba każdy próbował i każdy wie jak smakuje w cukierni pączek, lecz duuuużo smaczniejszy,
no i zdrowyszy jest ten domowy. Tak więc polecam Wam sprawdzony wiele razy i przez wiele osób przepis na pyszne, tradycyjne pączki domowe z nadzieniem z czarnej porzeczki.
Puszyste z ładną otoczką. Nadzienie można zmieniać wg upodobań.
U mnie pączki z cukrem pudrem, lecz równie dobre są z lukrem czy polewą czekoladową.

Domowe tradycyjne pączki




  • 0,5kg mąki
  • 45g drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 100g margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • dżem z czarnej porzeczki
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz ok 1,5-2 litry
  • ziemniak surowy obrany


Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozczyn, masę jajeczną oraz pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę, a następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Na połowę krążków nakładamy po łyżeczce dżemu z czarnej porzeczki a następnie przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze. Tłuszcz rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!




5 komentarzy:

  1. Może to głupie pytanie, ale po co ziemniak? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mądre pytanie :)
      Dodaję plasterki ziemniaka po to by tłuszcz się nie palił oraz nie pryskał :)
      Należy go wymienić na nowy, kiedy będzie usmażony jak frytka ;)

      Usuń
    2. Nie miałam o tym pojęcia, człowiek całe życie się uczy:) Super patent, przepis zapisałam i teraz na pewno będę dodawała ziemniaka do smażenia.
      Sprawdzę też czy w przypadku smażenia ryby się sprawdza.
      Dziękuję za odpowiedź! :)

      Usuń
  2. Pyyyszne pączki, bliskim mogę zrobić, choć sama nie skosztuję ze względu na dietę :(( a z tym ziemniakiem, to ja także nie wiedziałam :))

    OdpowiedzUsuń