Moskole czyli podhalańskie placuszki z ugotowanych ziemniaków.
Dawno wypiekano je na blachach starego pieca, dziś przygotować można je na patelni.
Jedni lubią je robić z małą ilością tłuszczu, inni całkowicie na suchej patelni.
Moskole najlepiej smakują z masłem czosnkowym, ze skwarkami lub na słodko ze śmietaną.Dawno wypiekano je na blachach starego pieca, dziś przygotować można je na patelni.
Jedni lubią je robić z małą ilością tłuszczu, inni całkowicie na suchej patelni.
Moskole czyli podhalańskie placuszki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- ok 500 g mąki
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- bułka tarta do smaku
- tłuszcz do smażenia ( można pominąć ten etap )
Ziemniaki
przepuścić przez maszynkę bądź praskę. Dodać do nich maślankę, jajka
oraz mąkę. Doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Ciasto zrolować i
pokroić w plasterki. Każdy plasterek ciasta delikatnie rozpłaszczyć w
dłoni, tworząc placuszki i obtoczyć je w bułce tartej, a następnie
smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz