Rybę po japońsku zna i robił chyba każdy, jednak ja postanowiłam coś pozmieniać,
jak to ja i zamiast ryby użyłam kotletów sojowych. Jest to bardzo smaczne połączenie.
Wygląda pięknie dzięki kolorowym warzywom. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.
Jednak najlepiej smakuje jak się "przegryzie".
Japońska ryba
- 2 opakowania kotletów sojowych
- 1 słoik papryki konserwowej
- 6 ogórków konserwowych
- 2 cebule
- 1 jajko
- 5 łyżek octu
- 5 łyżek ketchupu
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 3/4 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- Do smaku sól, cukier, przyprawa uniwersalna
- Do smażenia tłuszcz
Z mąki, jajka oraz wody robimy ciasto. Kotlety sojowe gotujemy a następnie nacieramy przyprawą uniwersalną i maczamy we wcześniej przygotowanym cieście. Smażymy na złoty kolorek. Ketchup, przecier, 1,5 szklanki wody oraz ocet i cukier mieszamy ze sobą i gotujemy. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę i mieszamy z cebulą. W misce układamy warstwowo kotlety sojowe, warzywa i tak na zmianę, aż składniki się skończą. Całość zalewamy zalewą. Pozostawiamy ok 3-4 godzin, aż składniki się „przegryzą” . Smacznego !!
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń