środa, 11 grudnia 2013

Drożdżowo - krucha Strucla makowa


Strucle makowe to bardzo popularne ciasto Świąt Bożego Narodzenia.
Często goszczą na naszych stołach również w niedzielne dni.
Idealne do kawy czy herbaty. Ciasto jest proste i puszyste, a zarazem wspaniale pachnie.


Drożdżowo - krucha Strucla makowa




150 g margaryny
500 g mąki
50g drożdży
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 jajka
4 łyżeczki śmietany
szczypta soli
MASA:
450 g maku
1 szklanka cukru
3 białka
skórka pomarańczowa
tarte migdały
rodzynki
0,5 l mleka
50 g margaryny


Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól oraz margarynę  i posiekać. Drożdże wkruszyć do garnuszka i zasypać cukrem, dokładnie utrzeć. Gotowe drożdże połączyć z mąką. Dodać jajka, żółtka, śmietanę i wszystko dokładnie i szybko zagnieść Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki. Mak sparzyć dzień wcześniej, najlepiej by przestał całą noc. Następnie odcisnąć z wody i zagotować z mlekiem. Ponownie odcisnąć i włożyć na głęboką patelnię, dodając margarynę, oraz rodzynki i skórkę pomarańczową, chwilkę podsmażyć i pozostawić do przestygnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Białka ubić na sztywno, dodając cukier a następnie po łyżce maku, delikatnie mieszając. Gotową masę makową wykładamy na ciasto, zostawiając odstęp ok 2 cm. od boków i delikatnie zwijamy jak roladę. Gotową wkładamy do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch białkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min w temp. 180'C. Gotową posypujemy do smaku cukrem pudrem bądź lukrem. Smacznego !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz