Delikatny i kruchy przekładany jabłecznik.
Smaczne lekko kwaskowate jabłka w słodkim cieście.
Smaczne lekko kwaskowate jabłka w słodkim cieście.
Przekładany jabłecznik
- 250 g margaryny
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,80kg jabłek
- galaretka morelowa
- cukier puder
- 2 lyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Zrobić dołek i wbić jajko i dwa żółtka. Margarynę pokroić w nieduże kawałki i razem z ciastem posiekać, a następnie szybko i dokładnie zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto schłodzić ok 30 min w lodówce. Po tym czasie Ciasto podzielić na trzy części. Dwie kolejne można schować do lodówki, by ciasto było chłodne, a jeden kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem a następnie piec ok 20 min w temp 180'C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Kolejne dwa kawałki ciasta pieczemy tak samo. Jabłka obieramy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy chwilkę, dodając cynamon. Kiedy jabłka są ładnie podsmażone wsypujemy galaretkę i mieszamy, żeby połączyła się z jabłkami. Gotowe odstawiamy na jakieś 20 min. Ciasto składamy: płat ciasta, połowa masy jabłkowej, ciasto i pozostałe jabłka i przykrywamy ostatnim płatem ciasta, Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na ok 24h. następnie posypujemy cukrem pudrem do smaku. Smacznego !!
Na jak dużej blaszce ciasto było pieczone?
OdpowiedzUsuńCiasto pieczone było w blaszce 24x24 cm
Usuńwygląda świetnie, pycha:)
OdpowiedzUsuńPycha i tak ładnie przełożony, ja dziś też piekłam tylko z bitą śmietaną Pilos, również pycha :)
OdpowiedzUsuń