Miękkie i smaczne ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i bardzo pachnące.
Idealne na zimowe wieczory do szklanki kawy, herbaty czy nawet czekolady na gorąco lub mleka.
Ciasto nie klei się dzięki czemu z łatwością powycinamy ulubione kształty za pomocą foremek.
Miodowe ciasteczka
- 3 szklanki cukru brązowego
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki śmietany
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cynamon. Miód podgrzać, dodać śmietanę oraz sodę, gdy zacznie się pienić odstawić do przestygnięcia. Letnie dodać do pozostałych składników oraz dodać 2 żółtka i jedno białko. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i za pomocą foremek powycinać kształty. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Gotowe pieczemy ok 12-15 min w temp. 180'C. Smacznego !!
uwielbiam ciasteczka z dodatkiem miodu!
OdpowiedzUsuńCiasteczka miodowe brzmią naprawdę słodko :) Pycha!
OdpowiedzUsuńaż wspominają mi się świąteczne pierniczki :-))
OdpowiedzUsuń