Łosoś z parmezanem - czyli łosoś w chrupiącej panierce.
Zamiast łososia można użyć innej ryby np. dzwonków karpia.
Jest to idealna propozycja na Wigilię.
Jest to idealna propozycja na Wigilię.
Łosoś z parmezanem
- 8 dzwonków z łososia
- 10 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki koperku
- 100g parmezanu
- Do smaku sól
- Do smaku papryka ostra
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Bułkę tartą mieszamy z solą oraz papryką ostrą. Dodajemy posiekany koperek, starty parmezan oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i oliwę z oliwek - mieszamy. Dzwonki łososia dokładnie myjemy, osuszamy a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną wcześniej panierkę. Zapiekamy ok 15 min w temp. 180’C, na złoty kolor. Smacznego !!
Smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze takiego połączenia:)
OdpowiedzUsuńfaktycznie idealna propozycja na wigilijny stół!!!! U nas na wieczerzy też bedzie królować łosoś norweski, jest pyszny i zdrowszy od karpia!! :D
OdpowiedzUsuń