piątek, 13 grudnia 2013

Łosoś z parmezanem



Łosoś z parmezanem - czyli łosoś w chrupiącej panierce.
Zamiast łososia można użyć innej ryby np. dzwonków karpia.
Jest to idealna propozycja na Wigilię.

Łosoś z parmezanem




  • 8 dzwonków z łososia
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki koperku
  • 100g parmezanu
  • Do smaku sól
  • Do smaku papryka ostra
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek



Bułkę tartą mieszamy z solą oraz papryką ostrą. Dodajemy posiekany koperek, starty parmezan oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i oliwę z oliwek - mieszamy. Dzwonki łososia dokładnie myjemy, osuszamy a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy przygotowaną wcześniej panierkę. Zapiekamy ok 15 min w temp. 180’C, na złoty kolor. Smacznego !!



3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze takiego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie idealna propozycja na wigilijny stół!!!! U nas na wieczerzy też bedzie królować łosoś norweski, jest pyszny i zdrowszy od karpia!! :D

    OdpowiedzUsuń