wtorek, 17 grudnia 2013

Pękające kulki


Pękające kulki - czyli słodko - gorzkie ciasteczka.
Wyglądają jak kamyczki oprószone śniegiem ... którego niestety brakuje u mnie :(
Ciasteczka są miękkie i ciągnące się. Bardzo smaczne, ale polecam je jeść w ten sam dzień, w którym je przygotowujemy na kolejne dni robią się twarde i trzeba je podgrzewać w piekarniku bądź też mikrofali.


Pękające kulki




  • 100g margaryny
  • 2 czekolady gorzkie
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ok 10 cukierków „ Krówki”
  • 1 szklanka cukru pudru



Margarynę rozpuszczamy razem z czekoladą, ciągle mieszając. Gotową pozostawiamy do przestygnięcia. Cukierki „Krówki” kroimy na pół. Jajka oraz żółtka ubijamy, pod koniec dodając rozpuszczoną czekoladę. Całość jeszcze chwilkę miksujemy. Kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli dodajemy do ciasta i miksujemy, aż połączą się składniki, na koniec wsypujemy mąkę i cukier. Gotowe ciasto schładzamy ok 1,5 -2 godziny. Po tym czasie za pomocą łyżki nabieramy ciasto i rozgrzewamy je chwilę w dłoni, a następnie spłaszczamy i wkładamy na środek połowę cukierka „Krówkę” . Składamy jak pierożki a następnie rolujemy w dłoni, by powstała kulka. Obtaczamy kulkę w cukrze pudrze dość grubo i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. w temp. 170’C. Smacznego !!








2 komentarze: