Pękające kulki - czyli słodko - gorzkie ciasteczka.
Wyglądają jak kamyczki oprószone śniegiem ... którego niestety brakuje u mnie :(
Ciasteczka są miękkie i ciągnące się. Bardzo smaczne, ale polecam je jeść w ten sam dzień, w którym je przygotowujemy na kolejne dni robią się twarde i trzeba je podgrzewać w piekarniku bądź też mikrofali.
Wyglądają jak kamyczki oprószone śniegiem ... którego niestety brakuje u mnie :(
Ciasteczka są miękkie i ciągnące się. Bardzo smaczne, ale polecam je jeść w ten sam dzień, w którym je przygotowujemy na kolejne dni robią się twarde i trzeba je podgrzewać w piekarniku bądź też mikrofali.
Pękające kulki
- 100g margaryny
- 2 czekolady gorzkie
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 białka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki cynamonu
- ok 10 cukierków „ Krówki”
- 1 szklanka cukru pudru
Margarynę rozpuszczamy razem z czekoladą, ciągle mieszając. Gotową pozostawiamy do przestygnięcia. Cukierki „Krówki” kroimy na pół. Jajka oraz żółtka ubijamy, pod koniec dodając rozpuszczoną czekoladę. Całość jeszcze chwilkę miksujemy. Kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli dodajemy do ciasta i miksujemy, aż połączą się składniki, na koniec wsypujemy mąkę i cukier. Gotowe ciasto schładzamy ok 1,5 -2 godziny. Po tym czasie za pomocą łyżki nabieramy ciasto i rozgrzewamy je chwilę w dłoni, a następnie spłaszczamy i wkładamy na środek połowę cukierka „Krówkę” . Składamy jak pierożki a następnie rolujemy w dłoni, by powstała kulka. Obtaczamy kulkę w cukrze pudrze dość grubo i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. w temp. 170’C. Smacznego !!
Jakie piękne…:)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuń