poniedziałek, 2 grudnia 2013

Sernik z brzoskwiniami i rodzynkami


Puszysty sernik z brzoskwiniami i rodzynkami na kruchym spodzie.
Co tu dużo pisać, pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach.
Sernik pieczony na blaszce o średnicy 26 cm wychodzi wysoki i ładnie zarumieniony,
zarówno boki jak i wierzch ciasta. Spód natomiast jest idealnie kruchy.
Mój serniczek ozdobiony został cukrem pudrem, ale równie dobrze będzie smakował
z polewą czekoladową.

Sernik z brzoskwiniami i rodzynkami






  • CIASTO:
  • 125g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • SER:
  • 1 kg sera białego
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki do smaku
  • 1 puszka brzoskwiń
  • mąka krupczatka oraz margaryna do wysmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji


Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i posypać mąką krupczatką. Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać a następnie szybko zagnieść na jednolitą gładką masę. Gotowe zawinąć w folie i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 15 min w temp.180'C. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku. Następnie dodajemy mielony ser biały, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, śmietanę oraz rodzynki i delikatnie wymieszać. Na podpieczonym spodzie układamy cząstki brzoskwiń i zalewamy serem. Wstawiamy do piekarnika na ok 50-60 min w temp. 180'C. Upieczony i ostudzony dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


2 komentarze: