Puszysty sernik z brzoskwiniami i rodzynkami na kruchym spodzie.
Co tu dużo pisać, pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach.
Sernik pieczony na blaszce o średnicy 26 cm wychodzi wysoki i ładnie zarumieniony,
zarówno boki jak i wierzch ciasta. Spód natomiast jest idealnie kruchy.
Mój serniczek ozdobiony został cukrem pudrem, ale równie dobrze będzie smakował
z polewą czekoladową.
Co tu dużo pisać, pyszny serniczek, który rozpływa się w ustach.
Sernik pieczony na blaszce o średnicy 26 cm wychodzi wysoki i ładnie zarumieniony,
zarówno boki jak i wierzch ciasta. Spód natomiast jest idealnie kruchy.
Mój serniczek ozdobiony został cukrem pudrem, ale równie dobrze będzie smakował
z polewą czekoladową.
Sernik z brzoskwiniami i rodzynkami
- CIASTO:
- 125g margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- SER:
- 1 kg sera białego
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- rodzynki do smaku
- 1 puszka brzoskwiń
- mąka krupczatka oraz margaryna do wysmarowania formy
- cukier puder do dekoracji
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i posypać mąką krupczatką. Składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać a następnie szybko zagnieść na jednolitą gładką masę. Gotowe zawinąć w folie i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 15 min w temp.180'C. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym jajku. Następnie dodajemy mielony ser biały, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, śmietanę oraz rodzynki i delikatnie wymieszać. Na podpieczonym spodzie układamy cząstki brzoskwiń i zalewamy serem. Wstawiamy do piekarnika na ok 50-60 min w temp. 180'C. Upieczony i ostudzony dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
pyszny sernik:)
OdpowiedzUsuńCudowny, pyyyychotaa :))
OdpowiedzUsuń