Karkówka zapiekana w
cebulce to idealne danie dla osób, które lubią cebulkę. Do mięska
idealnie pasują ziemniaki jak również kasza lub ryż. Mięsko jest soczyste i miękkie, bardzo kruche.
Podczas pieczenia wytapia się smaczny sosik. Jest to bowiem ciekawy przepis na obiad.
Podczas pieczenia wytapia się smaczny sosik. Jest to bowiem ciekawy przepis na obiad.
Karkówka zapiekana w cebulce
- 0,5 kg karkówki
- 6 cebul
- 6 łyżek ketchupu
- ok 0,5 szklanki wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku
- papryka słodka mielona do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
Mięso myjemy, oczyszczamy a następnie kroimy na kawałki. Nacieramy pieprzem i solą, oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odkładamy na ok 30 min. Cebulę kroimy w piórka. Do rękawa wkładamy mięso, oraz cebulę doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami oraz ketchupem. Dodajemy wodę i umieszczamy w piekarniku na ok 50 min. w temp. 190'C. Rękaw nakłuwamy w kilku miejscach. Mięsko powinno być miękkie i delikatne, a cebulka zarumieniona. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od mięsa. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz