Kruche, delikatne ... rozpływające się w ustach. Beziki te są idealne do ozdoby tortów i ciast.
U mnie bezy pojawią się jutro na Sylwestrowym stole.
Słodkie bezy
10 białek ( ok. 1 szklanka )
350 g cukru pudru
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy po łyżce cukru, a na koniec mąkę ziemniaczaną - ciągle miksując. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Pianę przełożyć do szprycy i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy suszyć ok 1,5 godziny w temp. 130'C. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać. Kiedy piekarnik przestygnie wyciągnąć beziki. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz