sobota, 11 stycznia 2014

Drożdżowe rogaliki z budyniem

Za oknem robi się już coraz zimniej ... prószy delikatny śnieg, tak więc zapraszam Was
na  bardzo smaczne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z budyniem śmietankowym.
Idealne do mleka, czekolady na gorąco, czy pysznego kakao,
jak i pachnącej herbatki czy kawy.

Drożdżowe rogaliki z budyniem


Z przepisu wychodzi 32 sztuki średniej wielkości rogalików.



  • CIASTO
  • 0,5 kg mąki
  • 125 g masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka klasy L
  • 250 g mleka
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania



Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy by było letnie. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru, mąki oraz pół szklanki letniego mleka i mieszamy, aż składniki się połączą. Rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podrośnie. Jajka miksujemy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajka oraz rozczyn i pozostałe mleko. Całość zagniatamy dodając powoli rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i odchodzić od rąk jak i miski. Takie ciasto wkładamy do miski, posypujemy lekko mąką odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Czekamy, aż ciasto podwoi, a nawet potroi swoja objętość ok 2h. Przygotowujemy nadzienie. Odlewamy pół szklanki mleka dodajemy budyń oraz cukier i mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z masłem. Na gotujące się mleko, wlewamy budyń i ciągle mieszamy, aż budyń zgęstnieje
( tak jak pisze na opakowaniu ). Budyń postawiamy do przestygnięcia. Ja przykrywam budyń folią spożywczą, tak by nie powstał na nim kożuch. Wyrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy, a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy, tak by otrzymać okrąg. Kroimy go na pół, następnie każdą połowę na pół i jeszcze kroimy na pół - tak jak pizzę ;) w ten sposób mamy 8 części. Na szerszą część ciasta nakładamy łyżeczkę płaską budyniu i zwijamy - formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odkładamy i przykrywamy ściereczką tak na 10-15 min., by rogaliki podrosły. Po tym czasie umieszczamy je w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Rogaliki się pięknie zarumienią. Gotowe wykładamy na kratę i pozostawiamy do przestygnięcia, a później posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!




1 komentarz: