wtorek, 14 stycznia 2014

Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa



Mocno kakaowa kostka - z biszkoptami i delikatnym kremem.
Pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto.
Smaczny krem na bazie serka homogenizowanego oraz mleka w proszku,
idealne na deser.


Kakaowa kostka podwójnie biszkoptowa






  • 200 g margaryny
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • Biszkopty okrągłe
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • KREM:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g serka homogenizowanego
  • kakao do posypania



Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec dodając cukier oraz cukier waniliowy, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 25 min. w temp. 175'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na dwa blaty. Margarynę ubijamy z cukrem na puch. Powoli dosypujemy mleko w proszku oraz serek homogenizowany i miksujemy do połączenia się składników. Masę schładzamy ok 20 min. Składamy ciasto: Jeden blat ciasta, 1/3 kremu, biszkopty nasączone w kawie, posypujemy kakao, biszkopt posmarowany 1/3 kremu - ( odwracamy kremem na kakao ), biszkopt smarujemy pozostałym kremem, układamy biszkopty nasączone w kawie, a następnie posypujemy kakao. Gotowe ciasto schładzamy ok 2h. Smacznego !!



1 komentarz: