Szachownica czyli popularna metrówka przekładana.
Ciasto znane jest od bardzo dawna, pewno każdy już nie raz robił metrówkę, lub ją jadł.
Warto więc teraz wypróbować czegoś innego :)
Ciasto znane jest od bardzo dawna, pewno każdy już nie raz robił metrówkę, lub ją jadł.
Warto więc teraz wypróbować czegoś innego :)
Szachownica
- Ciasto jasne:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 10 łyżek przegotowanej letniej wody
- 10 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ciasto ciemne:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 10 łyżek przegotowanej letniej wody
- 10 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- Krem:
- 750 ml mleka
- 1 aromat rumowy
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g margaryny
- Polewa czekoladowa gotowa deserowo - biała
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem
waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i
mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i
dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto
wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Teraz przygotowujemy drugie ciasto ciemne. Białka oddzielamy od
żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą
masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do
gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy
(36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp.
180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy
masę. 500 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy. W
pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz aromat, tak by maka nam się
rozpuściła w mleku i wlewamy wolnym strumieniem, na gotujące się mleko,
ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gotową masę pozostawiamy do
przestygnięcia. Margarynę ubijamy mikserem, dodając po łyżce kremu.
Oba ciasta kroimy na kilka paseczków u mnie jest dzielone na 6. czyli
każdy kawałek ciasta ma 4 cm. Teraz składamy ciasto tworząc szachownice,
więc układamy ciasto jasne, smarujemy kremem, układamy ciasto ciemne i
smarujemy kremem. Czynność powtarzamy. Mając na dole 4. kawałki ciasta
układamy teraz na nich krem i ponownie ciasto, ale teraz zaczynamy od
ciasta ciemnego. I tak składam do końca naszego ciasta. Całość polewamy
polewą czekoladową deserowo - białą. Ciasto schładzamy ok 60 min.
Smacznego !!
rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńoj, ale się napracowałaś, ale warto było, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńJak z obrazka!
OdpowiedzUsuńczadowe, ale pewnie bardzo skomplikowane...
OdpowiedzUsuń