środa, 17 lipca 2013

Szachownica

Szachownica czyli  popularna metrówka przekładana.
Ciasto znane jest od bardzo dawna, pewno każdy już nie raz robił metrówkę, lub ją jadł.
Warto więc teraz wypróbować czegoś innego :)

Szachownica







  • Ciasto jasne:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek przegotowanej letniej wody
  • 10 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 łyżek przegotowanej letniej wody
  • 10 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • Krem:
  • 750 ml mleka
  • 1 aromat rumowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny
  • Polewa czekoladowa gotowa deserowo - biała


Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Teraz przygotowujemy drugie ciasto ciemne. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę. 500 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz aromat, tak by maka nam się rozpuściła w mleku i wlewamy wolnym strumieniem, na gotujące się mleko, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gotową masę pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę ubijamy mikserem, dodając po łyżce kremu. Oba ciasta kroimy na kilka paseczków u mnie jest dzielone na 6. czyli każdy kawałek ciasta ma 4 cm. Teraz składamy ciasto tworząc szachownice, więc układamy ciasto jasne, smarujemy kremem, układamy ciasto ciemne i smarujemy kremem. Czynność powtarzamy. Mając na dole 4. kawałki ciasta układamy teraz na nich krem i ponownie ciasto, ale teraz zaczynamy od ciasta ciemnego. I tak składam do końca naszego ciasta. Całość polewamy polewą czekoladową deserowo - białą. Ciasto schładzamy ok 60 min. Smacznego !!


4 komentarze: