sobota, 27 lipca 2013

Frappe czekoladowo - śmietankowe.


Kiedy za oknem nawet o godzinie 19:30 jest 31'C,
nic nas tak nie ucieszy jak zimny Frappe czekoladowo - śmietankowy.
Pyszne połączenie lodów i kawusi - nikt chyba nie odmówi.

Frappe czekoladowo - śmietankowe.





  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 kostki lodu
  • 2 kostki cukru trzcinowego
  • 150 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 2 gałki lodów czekoladowo - śmietankowych
  • do smaku bita śmietana ( u mnie w sprayu )
  • do smaku polewa czekoladowa
  • rureczki waflowe


    Do garnuszka wsypujemy kawę i wlewamy wodę dokładnie miksujemy, aż się kawa rozpuści. Rozlewamy do schłodzonych szklaneczek i dolewamy mleka. Dodajemy kostkę cukru oraz lód. Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną, a następnie dodajemy gałkę lodów. Polewamy polewą czekoladową i podajemy z rureczką waflową. Smacznego !!


    * Z przepisu wychodzą 2 porcje.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam kawę mrożoną, jest idealna w taki upalny dzień jak dziś.

    OdpowiedzUsuń