sobota, 6 lipca 2013

Wypasiona Rybka

Wypasiona rybka czyli drożdżowa rybka nadziewana farszem z makreli wędzonej.
Rybka równie dobrze smakuje z nadzieniem z farszu łososiowego.
Bardzo łatwa w przygotowaniu.

Wypasiona Rybka



  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g margaryny
  • 200 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 makrele wędzone
  • 15 g sera żółtego
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • papryka czerwona mielona
  • tłuszcz do smaku

    Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem. Ubite jajka wlać do mąki a następnie dodać drożdże, pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i przerabiamy. Dzielimy na dwie części. Z każdej części wycinamy kształt rybki z ogonem. Przygotowujemy płetwy oraz wałeczek od oddzielenia głowy, oraz oczko. W oko wkładamy zwiniętą folię aluminiową. Przygotowujemy farsz. Makrelę obieram. Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę z papryką podsmażamy na patelni, przyprawiając do smaku. Dodajemy makrelę i mieszamy. Dodajemy chrzan i mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciasta ozdabiamy widelcem. Łuski nacinamy za pomocą nożyczek i podnosimy lekko za pomocą patyczka. Dodajemy usta, oraz wałeczek i oczko. W oczko wkładamy folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 30-35 min. w temp. 180'C. Najlepiej smakuje ciepłe. Smacznego !!





Wypasiona rybka krok po kroku :)
Rybkę możemy podawać z różnorodnym nadzieniem.




4 komentarze: