czwartek, 4 lipca 2013

Misio dla niejadka

Dziś proponuję coś dla niejadka. Misio ryżowy z mięskiem, to propozycja,
na którą skusi się każdy maluszek. Fajnie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Idealne na obiadokolację.


Misio dla niejadka





  • 2 jajka
  • olej uniwersalny
  • 2 garście ryżu
  • pół cebuli
  • 1/4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • papryka czerwona słodka do smaku
  • 1 plasterek sera żółtego
  • ketchup do smaku
  • suszona śliwka
  • pomidorek cherry


    Ryż gotujemy. Następnie podsmażamy z poszatkowaną cebulką. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką i dodajemy przecier pomidorowy. Pierś z kurczaka gotujemy, a następnie mielimy lub rozgniatamy widelcem. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy olej uniwersalny a następnie wylewamy połowę masy jajecznej tak by powstał nam cienki omlet. Z drugą połową jajka postępujemy tak samo. Do jednego omleta wkładamy troszkę ryżu i składamy na pół tworząc poduszeczkę. Następnie z pozostałego ryżu tworzymy okrągłą główkę, podłużny brzuszek oraz dorabiamy uszka, rączki i nóżki. Z sera żółtego wycinamy dodatki, które umieszczamy na łapkach, uszkach oraz brzuszku i nosku. Ze śliwki suszonej wycinamy oczka oraz nosek. Za pomocą ketchupu dekorujemy kocyk. Dodajemy pomidorka.



3 komentarze:

  1. Z chęcią zjadła bym takiego misia chociaż do małych dzieci już nie należę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł przyrządzenia potrawy, która nie tylko smakuje, a będzie ładnie wyglądała właśnie dla dziecka. Spoko przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń