poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Bardzo smaczne kruche ciasto ze śliwkami i masą budyniową pod kruszonką.
Idealne do popołudniowej kawusi czy herbatki.


Kruche ciasto z budyniem i śliwkami 

 



  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 6 łyżeczek cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 650 ml mleka
  • 400 g śliwek
  • KRUSZONKA:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 100 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli mieszamy razem. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto, aż margaryna się całkowicie zlepi z sypkimi produktami, wtedy dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę o średnicy 26cm. Pieczemy w temp. 160'C ok 25 min. Przygotowujemy masę budyniową. 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy dodając cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka wlewamy powoli budyń i delikatnie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na budyń wykładamy połówki śliwek ( bez pestek ) skórkę wtapiając w budyń. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, aż się połączą i posypujemy dość grubo po śliwkach. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika na ok 60 min. w temp. 175'C. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!








2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne i nieprzekombinowane ciacho. Pychota! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam to ciasto, zmniejszyłam tylko ilość śliwek, ciasto wyszło pyszne ! Dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń