Bardzo smaczne kruche ciasto ze śliwkami i masą budyniową pod kruszonką.
Idealne do popołudniowej kawusi czy herbatki.
Kruche ciasto z budyniem i śliwkami
- CIASTO:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 6 łyżeczek cukru
- 150 g margaryny
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- MASA BUDYNIOWA:
- 2 budynie śmietankowe
- 5 łyżeczek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 650 ml mleka
- 400 g śliwek
- KRUSZONKA:
- 3/4 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 100 g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowujemy ciasto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, cukier
waniliowy i szczyptę soli mieszamy razem. Dodajemy margarynę i
zagniatamy ciasto, aż margaryna się całkowicie zlepi z sypkimi
produktami, wtedy dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto
wkładamy do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie rozwałkowujemy i
wykładamy na blachę o średnicy 26cm. Pieczemy w temp. 160'C ok 25 min.
Przygotowujemy masę budyniową. 500 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym
mleku rozpuszczamy proszek budyniowy dodając cukier i cukier waniliowy.
Do gotującego się mleka wlewamy powoli budyń i delikatnie mieszamy, aż
budyń zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na podpieczone ciasto kruche.
Na budyń wykładamy połówki śliwek ( bez pestek ) skórkę wtapiając w
budyń. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą,
aż się połączą i posypujemy dość grubo po śliwkach. Gotowe ciasto
wkładamy do piekarnika na ok 60 min. w temp. 175'C. Ciasto powinno się
ładnie zarumienić. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Bardzo apetyczne i nieprzekombinowane ciacho. Pychota! :))
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto, zmniejszyłam tylko ilość śliwek, ciasto wyszło pyszne ! Dziękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuń