czwartek, 15 sierpnia 2013

Faszerowane bułeczki z jajkiem na ciepło


Smaczny pomysł na pyszne śniadanko, czyli bułeczki faszerowane z jajkiem na ciepło.
Są smaczne i mega chrrrrrrupiące.

Faszerowane bułeczki z jajkiem na ciepło



  • 6 bułek
  • 6 plasterków szynki ( u mnie wędzona )
  • 2 pomidory czerwone
  • 4 pomidorki żółte
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 6 jajek
  • ogórek zielony
  • oliwki do smaku
  • masło do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku

    Bułeczki przecinamy na wysokości ok 3/4 wysokości, tak by dolna część była wyższa. Z dolnej części wydrążamy środek, tak by powstała nam miseczka. Środek smarujemy masłem i wykładamy plasterkiem szynki. Bułki układamy na formie do pieczenia. Pomidorki kroimy w kostkę drobną. Ogórka zielonego kroimy w plasterki a następnie w cienkie paseczki. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy wydrążoną bułkę i przyprawiamy. Ponownie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy na plasterek szynki włożony do bułki, delikatnie wciskając w bułkę. Plasterek sera kroimy na paski cienkie i obkładamy po bokach bułki, tak by w środek dało się wlać jajko. By wlać jajko do bułki musimy rozdzielić białko od żółtka. Białko wlać do bułki a następnie delikatnie na wierzch położyć żółtko. Wierzch bułki, który odkroiliśmy smarujemy masłem i układamy na blaszce obok bułek. Gotowe bułeczki zapiekamy ok 15 min. w temp. 170'C. Bułki podajemy ciepłe przykryte górną częścią bułki. Smacznego !!

2 komentarze:

  1. Ależ to apetycznie wygląda !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś jak jajko w chlebie smażone na patelni. Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń