piątek, 1 listopada 2013

Świąteczny piernik

Pyszny miękki piernik, który nie wymaga leżakowania.
Łatwy w przygotowaniu, bowiem robiłam go już kilka razy i zawsze się udaje.
Ładnie rośnie podczas pieczenia i wspaniale pachnie.
Smak podkreśla krem z czekolady białej oraz powidła śliwkowe, lekko kwaśne.
Całość pokryta polewą czekoladową i orzechami.



Świąteczny piernik 
  

  



Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
10 łyżeczek miodu
2 łyżeczki wody
1,5 łyżeczki sody
100 g margaryny
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
szczypta soli

Krem:
powidła śliwkowe
200g śmietany kremówki
1 czekolada biała
2 sztuki Śmietan Fix
aromat migdałowy

Polewa:
ok 1/3 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych
2 czekolady gorzkie
woda bądź mleko






Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. W osobnej miseczce ubijamy margarynę z cukrem na puch, dodając pod koniec po jednym żółtku. Do takiej masy dodajemy miód, wodę oraz śmietanę i ponownie miksujemy na jednolitą masę, dodając po łyżce sypkich produktów wcześniej przygotowanych. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Gotowe dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach 40x12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min w temp. 175'C. Po tym czasie ciasto delikatnie nacinamy nożem wzdłuż przez środek ok 1,5 cm, dzięki temu ładnie pęknie podczas pieczenia i ponownie pieczemy ok 30-35 min. dalej w temp. 175'C. Upieczony piernik, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na trzy części. Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy środkową częścią.  100 g śmietany kremówki podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę, delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do schłodzenia. Resztę kremówki ubijamy dodając rozpuszczoną czekoladę i Śmietan Fix'y oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Gotową masę nakładamy na ciasto i przykrywamy ciastem - lekko dociskamy. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy troszkę wody i wkładamy połamane kostki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i dodajemy orzechy, mieszamy. Gotową polewą, polewamy ciasto i schładzamy. Smacznego !!



1 komentarz: