poniedziałek, 11 listopada 2013

Sernik z masą w cieście cynamonowo - orzechowym

Wyjątkowo smaczne i ładne ciasto. Idealne dla osób, którym znudził się klasyczny sernik, oraz biszkopt. Jest to bowiem połączenie bardzo smacznego ciasta cynamonowo - orzechowego i sera delikatnego i puszystego. Całość połączona delikatną masą budyniową. Całość natomiast pokryta polewą czekoladową i ulubionymi orzechami - u mnie orzechy włoskie.


Sernik z masą w cieście cynamonowo -orzechowym








  • SER:
  • 900 dag sera białego
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cynamonu
  • 100 g orzechów bardzo drobno mielonych
  • MASA:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 250 g margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 czekolady gorzkie
  • 100 g orzechów mielonych


Przygotowujemy ser. Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy po łyżce sera białego. Na koniec dodajemy budyń w proszku oraz mąki, ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Gotowy ser wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 min. w temp. 180'C. Upieczony sernik pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz na koniec żółtka. Obie mąki i cynamon mieszamy razem i przesiewamy do masy jajecznej a następnie dodajemy orzechy i delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na dwa płaty. Przygotowujemy masę budyniową. Do szklanki odlewamy pół szklanki mleka. Pozostałe mleko gotujemy. Do mleka w szklance wsypujemy budyń i mieszamy a następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Budyń odkładamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto składamy: Płat ciasta biszkoptowego - połowa masy budyniowej - ser - pozostała masa budyniowa - płat ciasta biszkoptowego - polewa - orzechy. Ciasto schłodzić min. 2 godziny. Smacznego !!

2 komentarze: