czwartek, 28 listopada 2013

Wątróbka z jabłkiem i ananasem


Prosty i smaczny pomysł na obiad.
Wątróbka jest bardzo zdrowa i posiada wiele witamin i soli mineralnych - przede wszystkim żelazo, które wzmacnia nasze włosy.
Jest to zdecydowanie najpopularniejszy z podrobów i tani.
Pamiętać należy, że wątróbkę należy doprawiać dopiero przed podaniem,
inaczej mięsko będzie twarde.
Dodatek jabłka i ananasa wzbogaca smak, oraz sprawia, że jest bardziej soczysta.
Ja uwielbiam ją jeść z ziemniaczkami, oraz surówka z kiszonej kapusty.


Wątróbka z jabłkiem i ananasem 

 


  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 puszka ananasa
  • sól i pieprz do smaku

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w piórka a następnie podsmażamy, gdy się ładnie zarumieni dodajemy wątróbkę i smażymy ok 10min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ananasa kroimy w kostkę. Jabłko w plasterki. Owoce dodajemy do wątróbki, dodajemy sok z ananasa i dusimy, aż wątróbka będzie miękka. Gotową doprawiamy do smaku. Smacznego !!





2 komentarze: