piątek, 22 listopada 2013

Drożdżówka z powidłami


Drożdżowa drożdżówka, czyli ciasto idealne na drugie śniadanie.
Puszyste i rozpływające się w ustach. Idealne do mleka czy kakao.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale również na kolejny dzień jest dobre ... jeśli coś zostanie ;))
ja lubię jeść na ciepło więc w kolejne dni podgrzewam ją sobie w mikrofali bądź piekarniku.
Smak zachowuje ten sam ... ;)


Drożdżówka z powidłami 

 

 


  • 65 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 250 g powideł
  • cukier puder


Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do garnuszka, wlewamy połowę mleka, dodajemy łyżkę cukru i mąki. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól, ubite jajka z cukrem oraz rozczyn. Całość zagniatamy, dodając powoli margarynę. Gdy ciasto jest elastyczne i gładkie, oraz odchodzi od rąk i miski. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy. Smarujemy powidłami i składamy wg. własnego upodobania. Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie keksowej i pieczemy ok 40 min. w temp. 180'C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!





1 komentarz: